Ne prljaj. Nemaš izgovor!

Za lepše mesto za život

Očistili smo 30 gradova.

Zasadili smo oko 133.000 sadnica.

Donirali smo 23 dečja igrališta.

O projektu

Čistoća jedne zemlje i odnos građana prema javnom prostoru pokazatelj su stanja duha i nivoa društvene svesti. SBB Fondacija se već godinama aktivno bori za čistiju, zeleniju i zdraviju Srbiju, motivišući i inspirišući sugrađane da vode računa o malim, a ujedno velikim stvarima. Volja svih nas da se đubre odlaže tamo gde mu je mesto sigurno će našu zemlju da učini lepšim i boljim mestom za život, a neposrednu okolinu dostojnu zdravijeg života.

Zašto je to važno?

Značaj zaštite životne sredine raste iz dana u dan, tiče se svih ljudi i budućnosti planete. Naš životni prostor nije samo naš, pozajmljujemo ga od generacija koje dolaze! Svest o tome pokreće našu Fondaciju i partnere koji su sa nama svim srcem u programu „Ne prljaj. Nemaš izgovor“!

Šta Fondacija radi?

Mi predstavljamo pokretačku snagu kampanje kroz mnogobrojne aktivnosti koje sprovodimo, ali je još važnije to što smo na tom putu uspeli da inspirišemo, animiramo i uposlimo mnoge sugrađane, kao i javne ličnosti iz sveta kulture i sporta. Njihova podrška je sve vreme od velikog značaja, ostvarena na međusobno zadovoljstvo i uz veliki entuzijazam.

Aktivnosti

Koje smo sproveli do sada:

 • 1

  Sproveli smo 102 akcije čišćenja u 30 gradova širom zemlje, a Beograd smo čistili 5 dana nedeljno od proleća do zime u periodu od 2015-2019.

 • 2

  Donirali smo 23 dečja igrališta u 19 gradova širom Srbije.  

 • 3

  Proizveli smo i podelili 43 000 eko kesa.

 • 4

  Osmislili smo predstavu "Ko to tamo prlja", koja je odigrana za više od 40.900 predškolaca. Istoimenu knjigu poklanjamo deci nakon odigranih predstava.

 • 5

  Realizovali smo projekat "Ne prljaj. Nemaš izgovor! - IZAZOV" u kome je učestvovalo više od 50.000 osnovaca.

 • 6

  Organizovali smo nagradni konkurs "rEKOnstrukcija" na kojem je bilo prijavljeno 510 eko rešenja.

 • 7

  Zasadili smo oko 133.000 sadnica.

 • 8

  Realizovali smo preko 200 radionica u okviru projekta “Učimo od prirode”.

 • 9

  Kroz kratke video formate „Mali eko saveti, za velike promene“ prikazali smo kako svako od nas svojim svakodnevnim postupcima može pozitivno da utiče na životnu sredinu.

Kako vi možete da pomognete?

Na prvom mestu, budite i sami svesni i odgovorni kada je reč o odlaganju đubreta, prljanju, odnosno čišćenju okoline. Redukujte upotrebu plastike, nosite cegere, pozitivno utičite na komšije i prijatelje. A ako imate želju da se priključite našoj akciji, konkretnim predlogom ili delom, ne oklevajte – potreban nam je svaki pojedinac, jer samo zajedno možemo da promenimo stvari.

Kontaktirajte nas, da zajedno napravimo dalje korake. I najmanja stvar je često važna.

Hvala Vam