Ne prljaj. Nemaš izgovor!

Za lepše mesto za život

Očistili smo 82 grada.

Podelili 40 000 eko kesa.

Donirali 21 dečije igralište.

O projektu

Čistoća jedne zemlje i odnos građana prema javnom prostoru pokazatelj su stanja duha i nivoa društvene svesti. SBB fondacija se već četiri godine aktivno bori za čistiju, zeleniju i zdraviju Srbiju, motivišući i inspirišući sugrađane da vode računa o malim, a ujedno velikim stvarima. Volja svih nas da se đubre odlaže tamo gde mu je mesto sigurno će našu zemlju da učini lepšim i boljim mestom za život, a neposrednu okolinu dostojnu zdravijeg života.

Zašto je to važno?

Značaj zaštite životne sredine raste iz dana u dan, tiče se svih ljudi i budućnosti planete. Naš životni prostor nije samo naš, pozajmljujemo ga od generacija koje dolaze! Svest o tome pokreće našu Fondaciju i partnere koji su sa nama svim srcem u programu „Ne prljaj. Nemaš izgovor“!

Šta Fondacija radi?

Mi predstavljamo pokretačku snagu kampanje kroz mnogobrojne aktivnosti koje sprovodimo, ali je još važnije to što smo na tom putu uspeli da inspirišemo, animiramo i uposlimo mnoge sugrađane, kao i javne ličnosti iz sveta kulture i sporta. Njihova podrška je sve vreme od velikog značaja, ostvarena na međusobno zadovoljstvo i uz veliki entuzijazam.

Aktivnosti

Koje smo sproveli do sada:

 • 1

  Od 2015. svakodnevno čistimo Beograd, od proleća do zime.

 • 2

  Proizveli smo i podelili 40 000 eko kesa.

 • 3

  Donirali smo 21 dečije igralište širom Srbije.

 • 4

  Proizveli smo predstavu za decu „Ko to tamo prlja?“ koju poklanjamo i igramo u obdaništima širom Srbije, koju je do sada pogledalo 22 000 dece.

 • 5

  Finansirali smo knjigu „Ko to tamo prlja?“ i odštampali 40 000 primeraka koje poklanjamo deci nakon odigranih predstava.

 • 6

  Sprovodimo akcije čišćenja i ostalih gradova širom zemlje, očistili smo do sada 82 grada.

 • 7

  U 2018. pokrenuli smo projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! - IZAZOV!“ u kojem je do sada učestvovalo 13 218 dece iz 654 odeljenja, odnosno 413 škola.

Kako vi možete da pomognete?

Na prvom mestu, budite i sami svesni i odgovorni kada je reč o odlaganju đubreta, prljanju, odnosno čišćenju okoline. Redukujte upotrebu plastike, nosite cegere, pozitivno utičite na komšije i prijatelje. A ako imate želju da se priključite našoj akciji, konkretnim predlogom ili delom, ne oklevajte – potreban nam je svaki pojedinac, jer samo zajedno možemo da promenimo stvari.

Kontaktirajte nas, da zajedno napravimo dalje korake. I najmanja stvar je često važna.

Hvala Vam