Stipendija prof. Njegoš B. Šolak

Uz najbolje smo

Prvi među najboljima. Fondacija koja brine. Jedna važna misija.

O projektu

SBB fondacija veruje da ulaganjem u znanje mladih naraštaja može da doprinese dobrobiti celog društva.

Zbog toga smo odlučili da podržimo izuzetne pojedince („najbolje od najboljih“) na njihovom putu do uspeha. Stipendija prof. Njegoš B. Šolak nastala je kao ideja da pronađemo i podržimo najtalentovanije mlade ljude širom Srbije.

Na taj način stasaće nove generacije naših genijalaca koji bi jednog dana mogli da krenu stazama Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Nadežde Petrović, Mileve Marić, Milutina Milankovića i mnogih drugih velikana naše i svetske istorije. To će biti pravi ambasadori svoje zemlje, i zato smo veoma fokusirani da takvi talenti ne ostanu neprimećeni, već da im se pruži puna podrška i obezbede što je moguće bolji uslovi za profesionalni rast i razvoj.

project-image

Šta Fondacija radi?

Stipendija prof. Njegoš B. Šolak obezbeđuje najtalentovanijim pojedincima u društvu podršku na njihovom razvojnom putu: finansijsku, logističku i mentorsku podršku.

Najbolji pojedinci će imati mogućnost da budu u programu sve dok traje proces njihovog obrazovanja. Savetodavni odbor projekta donosi odluku ko će među najboljim kandidatima ući u program.

Stipendija prof. Njegoš B. Šolak pokrenuta je 2019. godine i trenutno podržava devetoro veoma nadarenih mladih ljudi.

Zašto je to važno?

SBB fondacija veruje u napredak i smatra da je ulaganje u svakog izuzetnog pojedinca ulaganje u čitavo društvo. Ulaganjem u potencijale mladih talenata, SBB fondacija želi da zemlju učini boljim mestom za život.

Misija stipendije prof. Njegoš B. Šolak je da podstiče pozitivne promene u Srbiji i svetu podržavajući najjače snage društva – mlade talente.

Savetodavni odbor čine:

 • Dragan Šolak sa porodicom
 • Veroslava i Mirjana Šolak sa porodicom
 • Princeza Jelisaveta Karađorđević
 • Princ Mihailo i princeza Ljubica Karađorđević
 • Victoriya Boklag i Dragica Pilipović Chaffey (SBB fondacija)

 

Kako ući u program?

Osnovni kriterijumi za ulazak u program:

 • učenici osnovnih i srednjih škola 1
 • izuzetan talenat u jednoj od tri oblasti: nauka, kultura, umetnost 2
 • postignuti značajni rezultati na takmičenjima 3
 • preporuka profesora/mentora 4

Stipendista će biti u programu sve dok rezultati i napredak koji postiže po kriterijumu kvaliteta ne zaostaje za onim zbog kog je i postao/la deo programa, o čemu odluku donosi Savetodavni odbor projekta.

Stipendistima obezbeđujemo:
 • Finansijsku podršku a
 • Mentorsku podršku b
 • Logističku podršku c

Prijavljeni kandidati povratnu informaciju mogu očekivati do kraja marta 2020. Pozivamo sve izuzetne talente iz oblasti nauke, kulture ili umetnosti da se prijave za sledeću godinu, nezavisno da li su se do sad prijavljivali ili ne. Za početak konkursa koji će biti krajem godine i sve dodatne informacije pratite naš sajt.

Postanite mentor SBB fondacije.

Neka od vas uče nove generacije.

Biti dobar mentor znači inspirisati mladog čoveka da izvuče najviše iz svog talenta.
Ako ste ostvareni stručnjak u svom polju i želite da pomognete da najtalentovanija deca Srbije dostignu svoj puni potencijal u polju nauke ili umetnosti – potrebni ste nam. Pridružite se mentorskom timu Stipendije prof. Njegoš B. Šolak da bismo zajedno ispisali nove stranice istorije.

Hvala.